Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Інформаційна година до 90-річчя від дня народження Всеволода Нестайка

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Інформаційна година до 90-річчя від дня народження Всеволода Нестайка

Автор: dend від 1-02-2020, 08:49, переглядів: 1 102

0

30 січня в 11-В була проведена інформаційна година до 90-річчя від дня народження Всеволода Нестайка, класика сучасної української дитячої літератури. З біографією та творчістю  письменника ознайомив  Рибачок Дмитро.

Всеволод Нестайко народився 30 січня 1930 року в м. Бердичеві на Житомирщині в сім'ї службовця. Коли Всеволоду було три роки, разом з іншими січовими стрільцями, загинув його батько. У 1933 ріці  сім'я переїхала до родичів у Київ. Все своє свідоме життя Всеволод Нестайко прожив у Києві. Як писав сам письменник: „І хоч би де мені доводилось побувати, хай навіть у найцікавішій подорожі, коли я повертаюсь до Києва, серце у мене б'ється від радісного хвилювання зустрічі з рідним містом”.

Разом з мамою Всеволод Нестайко провів два роки в київській окупації. Мама організувала в своїй кімнатці підпільне навчання, щоб учні не забули набутих раніше знань.

Скінчивши десятирічку, 1947 року майбутній письменник вступив на слов'янське відділення філологічного факультету Київського університету. В. Нестайко працював у редакціях журналів „Дніпро”, „Барвінок”, у видавництві „Молодь”. З 1956 по 1987 рік завідував редакцією у видавництві „Веселка”.

Книги В.Нестайка «В Країні сонячних Зайчиків», «Супутник ЛІРА-3», «Космо-Натка», «Робінзон Кукурузо», «Тореадори з Васюківки»,  «Одиниця з обманом», «Незвичайні пригоди в лісовій школі», «Загадка старого клоуна», «П'ятірка з хвостиком», «Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків», «Слідство триває», «Таємничий голос за спиною», «Неймовірні детективи» та ін. перекладено двадцятьма мовами,

За творами Всеволода Нестайка поставлено фільми, які отримали міжнародні нагороди. Телефільм «Тореадори з Васюківки» одержав на міжнародному фестивалі в Мюнхені Гран-прі (1968), на Міжнародному фестивалі в Алегзандрії (Австралія) — головну премію (1969).

1979 року рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогія «Тореадори з Васюківки» внесена до Особливого Почесного списку Г. К. Андерсена як один з найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.

Наостанок, учні переглянули відео: «Зіркова історія В. Нестайко»

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.