Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Тематична година в рамках проекту «Видатні особистості – Дмитро Чижевський»

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Тематична година в рамках проекту «Видатні особистості – Дмитро Чижевський»

Автор: dend від 5-05-2019, 09:24, переглядів: 535

0

3 травня  у 10-В класі пройшла тематична година в рамках проекту «Видатні особистості – Дмитро Чижевський».

Дмитро Іванович Чижевський народився 23 березня 1894 (за старим календарем) у дворянській родині в м.Олександрії. Його батько, Іван Костянтинович, відставний артилерійський офіцер царської армії, мав шляхетське походження і за політичними поглядами був революціонером-народником.

В 1911–1913 роках вивчав математику і астрономію в Петербурзькому університеті. В 1914 він змінив місце навчання та фах — перевівся на історико-філологічний факультет Київського університету Св. Володимира, який закінчив у 1919 році.

Брав участь у революції 1917 (член Української Центральної Ради). Був активним членом партії меншовиків та представником цієї партії в Малій Раді українського уряду (1918), мав перспективу стати міністром праці України.

1921 року, після окупації УНР військами більшовиків, виїхав до Німеччини, де у Гайдельберзькому та Фрайбурзькому університетах поглиблював студії філософії у Ясперса, Гайдеггера, Гуссерля та інших.

Дмитро Чижевський — автор фундаментальних праць «Філософія на Україні», «Нариси з історії філософії на Україні», «Гегель в Росії», «Філософія Сковороди», «Історія української літератури від початків до доби реалізму» та інших.

Нині в його честь названа Обласна наукова універсальна бібліотека за адресою Велика Перспективна, 24.

Доповідач: Потєхін Антон.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.