Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Бесіда- презентація: «Звільнення Кіровограда»

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Бесіда- презентація: «Звільнення Кіровограда»

Автор: dend від 13-01-2022, 13:42, переглядів: 263

0

8 січня 2022-го року виповнюється рівно 78 років з того часу як «Місто над сивим Інгулом» було визволене від фашистських окупантів. Значення цього факту для подальшого перебігу Другої світової війни переоцінити важко, адже Кіровоградська операція фактично завершувала перший етап битви за Правобережну Україну, мета якого полягала у розширенні плацдармів на правому березі Дніпра та створенні сприятливих умов для подальших наступальних дій. Подіям січня 1944 року була присвячена бесіда-презентація «Звільнення Кіровограда», яку було проведено 17.01.2022 року в 10-В класі.

Бої за місто носили жорстокий і безкомпромісний характер. Німці чинили шалений опір, але радянські війська, хоч і повільніше ніж планувалось, наполегливо просувались вперед. В ніч на 7-ме січня вони вийшли до південно-східної частини міста, а 8-го січня 1944-го року Кіровоград було остаточно звільнено від німецько-фашистських загарбників. За радянськими офіційними даними, під час боїв в районі Кіровограда протягом 5-8 січня 1944-го року фашисти втратили тільки вбитими понад 15 000 солдатів і офіцерів, 293 танка, 296 гармат, 40 самохідних знарядь, 94 бронемашини, 978 автомашин, 121 міномет, 445 кулеметів.

 На жаль, до сих пір відсутні точні дані щодо відповідних втрат Червоної армії, що змушена була воювати за умов панування двох базових принципів – «Власних втрат не рахувати» та «Перемога за будь яку ціну». Але, як би там не було, перший етап битви за Правобережну Україну було виграно, що створило сприятливі умови для подальшого наступу, зокрема – для проведення Корсунь-Шевченківської операції, що стала для фашистів «Другим Сталінградом».

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.