Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Олександр Довженко. Життя між Красою і Правдою

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Олександр Довженко. Життя між Красою і Правдою

Автор: dend від 7-12-2019, 10:24, переглядів: 681

0

 «Якщо вибирати між красою і правдою, я вибираю красу.

У ній більш глибокої істини, ніж у одній лише голій правді.

 Істинне тільки те, що прекрасне...

У всьому людському я хочу шукати красу, себто істину"

О. Довженко «Щоденник».

Тематична лінійка, підготовлена та проведена учнями 11-Б класу, була присвячена діяльності О. П. Довженка як кінорежисера. Рік народження Олександра Петровича – 1894, перші взірці кінематографії з’явилися у 1895 році, тож Довженко є ровесником світового кіно. Фактично одночасно одеський винахідник  Йосип Тимченко та французи брати Люм’єри створили перші в світі кіноапарати і відзняли перші декількахвилинні кінострічки. На заході були представлені уривки перших німих фільмів, які збереглись і були реставровані.

Олександр Довженко прийшов у кіно у другій половині 20-х. Найуспішнішими режисерами в СРСР вважались тоді С.Ейзенштейн та В.Пудовкін.

Першим фільмом О. Довженка, після якого стало зрозуміло, що у кінематографі з’явився новий напрям, стала «Звенигора». А у 1930 році метри кіномистецтва Європи були  вражені зворушливою красою, яку подарував їм фільм «Земля» українського режисера. Чарлі Чаплін зазначив, що слов’янство подарувало світові поки що одного видатного режисера – Олександра Довженка.  У 1958 році на Брюсельській всесвітній виставці він посів 10 місце серед 12 кращих фільмів світового кінематографу, створених на той час. Сьогодні – в епоху високобюджетної  кіноіндустрії з великим шляхом розвитку – німі фільми О. Довженка першої половини 20-х не очолюють рейтинги популярного кіно. Але для кінорежисерів вони – недосяжний взірець професійної майстерності.  

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.