Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Інформаційна година «Нестор Літописець – батько української історії та словесності»

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Інформаційна година «Нестор Літописець – батько української історії та словесності»

Автор: dend від 13-11-2019, 15:12, переглядів: 888

0

11 листопада в 11-В класі була проведена інформаційна година «Нестор Літописець – батько української історії та словесності». Учні дізналися багато цікавої інформації про видатного київського літописця та письменника Нестора Літописця, який народився в 1056 році в місті Києві. У 1073 році   поступив послушником до Печерського монастиря, але монахом став не одразу. Преподобний Нестор належав до найосвіченіших людей Київської Русі кінця XI — початку XII століття. Окрім богословських знань, мав виняткові здібності до історії та літератури, досконало володів грецькою мовою.

Коли Нестору  було  40 літ, а саме у  1110 році, він  взявся за написання літописного звіту, щоб розповісти нащадкам,  “откуда єсть пошла русская земля, кто въ Киевъ нача первъє княжити” 

Результатом 20-річної важкої праці Нестора Літописця стала „Повість минулих літ”. У ній автор використовував  численні праці своїх попередників (Василя, Федора, Никона Великого), а також усні народні перекази, свідоцтва очевидців, власні спостереження, вставки з Біблії, переклади з  грецької та болгарської літератури.

Преподобний Нестор заповідав печерським ченцям-літописцям продовжувати розпочату ним справу -  літописання

Помер біля 1114 року, похований у Ближній печері Києво-Печерської лаври

Петренко Анастасія

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.