Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Тематична лінійка «Іван Мазепа. На терезах вічності»

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Тематична лінійка «Іван Мазепа. На терезах вічності»

Автор: dend від 1-03-2019, 13:25, переглядів: 734

0

Іван Мазепа...

В історії України важко знайти особу, навколо якої вже стільки віків точились би такі гострі суперечки, схрещувалися різні, часто полярні думки. Захоплення, різке несприйняття, замовчування — такий, щонайменше, діапазон суджень дослідників про великого гетьмана.

Справді, ряд обставин зумовив, м'яко кажучи, неоднозначність існуючих оцінок і характеристик. Що спонукало Івана Мазепу виступити проти Росії? Яке його місце серед українських гетьманів та генераторів ідеї незалежності України? Це лише незначне коло питань, що вимагають відповіді — правдивої, об'єктивної, зваженої, побудованої на фактах, а не на домислах чи емоціях. Саме постаті Івана Мазепи, його вкладу у справу розбудови незалежної України і була присвячена тематична лінійка «Іван Мазепа. На терезах вічності», яку провели 26.02.2019 року учні 11-В класу.

Під час заходу учні зазначили, що сьогодні можна сперечатися, шукати недоліки в діях гетьмана, схвалювати чи критикувати його вчинки. Але незаперечним є те, що Мазепа прагнув бачити Україну незалежною. Як писав Гнат Хоткевич, «може, і не весь він чистий як Христос, може, і не один гріх є на його душі, але ж його ім’я серед борців, а не серед тих, хто «за шмат гнилої ковбаси» продавав і «рідний край, і народ, і його будучність, і свободу».

Розповідаючи про життя та політичну боротьбу Івана Мазепи, учні довели, що він боровся за самостійний суспільний та економічний розвиток України. Саме він підняв прагнення зробити Україну вільною, незалежною державою до національної мети. І це дуже важливо, адже він хотів зробити життя кращим не лише для себе, а й для нашого українського народу.

Історична роль Мазепи полягає у тому, що усвідомлюючи загрозу централізаторської політики Петра І для існування Української держави, він сміливо підняв прапор національно-визвольної боротьби за свободу України. Вчинок Мазепи надихав нові покоління борців за національне визволення українського народу.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.