Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Інформаційно-тематична година, присвячена визволенню Кропивницького від німецьких загарбників

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Інформаційно-тематична година, присвячена визволенню Кропивницького від німецьких загарбників

Автор: dend від 15-01-2022, 08:27, переглядів: 297

0

13.01. 2022 в 11-В була проведена інформаційно-тематична година, присвячена визволенню Кропивницького від німецьких загарбників. Вихователь Подгорна Н.А. нагадала, що 78 років тому воїни 2-го Українського фронту під командуванням генерала армії І.С.Конєва за чотири дні звільнили Кіровоград від фашистської окупації. Значних втрат у ході Кіровоградської наступальної операції, що розпочалася 5 січня 1944 року, зазнали 116, 213 та 233 стрілецькі дивізії. Одна зі стрілецьких дивізій була укомплектована мобілізованими з азіатських республік колишнього Радянського Союзу, які майже не володіли російською мовою, не розуміли наказів командирів, що і призводило до масових втрат. Два роки, чотири місяці і два дні тривала окупація Кіровограда: з 5-го серпня 1941 по 8 січня 1944 року. Двадцяти чотирьом військовим з’єднанням і частинам було присвоєно звання Кіровоградських. Понад 36460 воїнів загинули за цей час. 72 тисячі партизанів, підпільників, військовополонених було катовано.

Учні ознайомилися з письмовим зізнанням Л. Минасевича про розстріли єврейського населення Кіровограда 30.09.1941 року. («Кіровоград. Кривавий вересень 1941 року», «Україна-Центр» від 05.10.2021 року.)

Вихователь Подгорна Н. А. ознайомила учнів з деякими фрагментами книги Колєчкіна В.П. та Шевченка Б. Л. «Битва за Центральну Україну. Військове протистоянння між Червоною армією і вермахтом на Кіровоградщині у січні – березні 1944 року.» Книга, як написано в передмові, «присвячена малодослідженим подіям історії Кіровоградщини в роки Другої світової війни – звільненню радянськими військами її території від німецьких збройних сил у січні березні 1944 року». Наостанок учні переглянули відеофільм «Як звільняли Кіровоград».

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.