Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Тематична лінійка 11-В класу: «Мандруємо Україною. Кропивницький. Минуле і сьогодення»

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Тематична лінійка 11-В класу: «Мандруємо Україною. Кропивницький. Минуле і сьогодення»

Автор: dend від 18-11-2017, 08:51, переглядів: 1 222

0

Знання історії рідного краю – це вияв любові до батьківщини, запорука виховання патріотизму. Дослідження сторінок рідного краю переконує в тісному зв’язку поколінь земляків у становлення української нації, розкриває природні та історичні його особливості.

15 листопада 2017 року, для учнів 10-х та 11-х класів була підготовлена та проведена тематична лінійка: «Мандруємо Україною. Кропивницький. Минуле і сьогодення».  Учні 11-В класу, які і були ініціаторами, розповіли багато цікавого та пізнавального з історії та культури нашого міста ХІХ-ХХ ст. та допомогли кожному поринути у віртуальну подорож Єлисаветградом.

«Феномен Єлисаветграда состоит в том, что ни один уездный город Российской империи на рубеже ХІХ-ХХ веков, не дал миру столько выдающихся личностей». Саме так охарактеризував місто Т. Вернський.

Найголовнішою окрасою міста була пішохідна вулиця Дворцова, яка зараз носить назву Якова Паученка. На ній у великій кількості збереглися будівлі XIX ст. Кропивницький є заповідником так званого «цегляного стилю». Його називають «цегляним провінційним модерном».

Ні для кого не секрет, що візитівкою нашого міста є театр ім. Марка Кропивницького.

Благодатна земля Кіровоградська багата на талановитих, відомих усьому світові людей. Місто створювали непересічні архітектори, в ньому навчалися видатні особистості.

Яків Паученко – засновник цегляного стилю в архітектурі, йому належать будинок Вайсенберга (нині облздороввідділ) у ренесансно-барокових формах, лікарня Гольденберга (нині лікарня №3) у мавританському стилі, лікарня Св. Анни (нині лікарня №2) та власний будинок (нині музей О.Осьмьоркіна) у формах неоруського стилю, лікарня Мейтуса (ДМШ №1 ім. Г. Нейгауза), Міжнародний кредитний банк («Легбанк»), Гостинний двір (приміщення СБУ), театр «Ілюзіон» (гімназія – інтернат), численні приватні будинки.

Іншим митцем, який створив архітектурне обличчя міста був Олександр Лішневський, випускник Петербурзької академії мистецтв. В Єлисаветграді архітектор збудував багато цікавих споруд, у тому числі Велику Хоральну синагогу в мавританському стилі, Пушкінське училище(1899р.), будівлю жіночої гімназії (зараз Педагогічний університет) та ін. На наш погляд, синагога є однією з найкрасивіших в Україні.

Не можна було не згадати про роль музики та мистецтва в становленні міста: в Єлисавеграді народився Йосип Петров, в майбутньому видатний оперний співак, Володимир Винниченко, видатний український письменник,  Арсеній Тарковський, російський поет, батько видатного режисера Андрія Тарковського.

Учні ознайомилися з історією рідного краю, славетними іменами видатних єлисаветградців.

Вивчайте свій край, бо, як сказав Григорій Сковорода, «пізнай край… себе, свій народ, свою землю – і ти побачиш свій шлях у життя».

        

           

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.