Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Як зустрічав нас Переяслав-Хмельницький

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Як зустрічав нас Переяслав-Хмельницький

Автор: dend від 11-06-2016, 08:44, переглядів: 1 149

0

Як зустрічав нас Переяслав-Хмельницький10 червня учні 10-Б класу здійснили пізнавальну подорож до Переяслав-Хмельницького.

Об одинадцятій годині ранку ми прибули до цього міста – одного з найдавніших міст Русі, багатого на величні пам'ятки архітектури, пам’ятники та музеї.

Спочатку ми відправилися на екскурсію до національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». Перлина заповідника – Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини – справжнісіньке старосвітське село, яке має адміністративний центр, шинок, корчму, ставки, городи, церкви, сади, церковнопарафіяльну школу, колекцію вітряків і навіть мисливський будинок князя О. Горчакова. Як зустрічав нас Переяслав-ХмельницькийА чого варті затишні хатки гончара, бондаря, ткача, столяра з усім домашнім начинням, з якихнемов тільки-но вийшла господиня! Нам наголосили на тому,що оригінальні експозиції житлово-виробничних комплексів скомпоновані з достовірних споруд і речей, розміщені у властивому для них оточенні. Найбільше захоплення викликали вітряки.

Ми не змогли залишитися байдужими після відвідин меморіального музею Г. С. Сковороди та музею-діорами «Битва за Дніпро…». Вони неповторні, оригінальні за формою та унікальні за змістом.

Художньо-документальне полотно діорами (довжина – 28 м, висота – 7 м) відтворює один із найдраматичніших епізодів Великої Як зустрічав нас Переяслав-ХмельницькийВітчизняної війни – форсування Дніпра радянськими військами і бої на правому березі по створенню Букринського плацдарму. Екскурсовод повідомив, що над діорамою художники працювали в спеціально обладнаному павільйоні в Москві чотири з половиною роки.

Ми дізналися, що герої, зображені на передньому плані, – реальні особи, деякі з них мають портретну схожість. Це бійці та командири Червоної Армії, удостоєні звання Героя Радянського Союзу. Картина відтворює героїчно-трагічні фрагменти з фотографічною точністю: одна жінка навіть упізнала свою хату.

Потім ми завітали до літературно-меморіального музею Г. Сковороди. Експозиція розміщена в будинку поміщиків Ковалівських. У перших двох залах відкривається життєвий шлях просвітителя, його основні філософські ідеї та художні твори. Ми побачили, що в експозиції представлені різноманітні матеріали: видання творів філософа, наукова і художня література про нього, книги античних, середньовічних та новочасних філософів і поетів, які він вивчав, етнографічні предмети; а також присвячені видатному Як зустрічав нас Переяслав-Хмельницькийфілософу картини-витинанки , графічні роботи, скульптури, сувеніри. Збереглися і деякі особисті речі народного мудреця. Вельми вдячні всім співробітникам музею за прекрасну й вичерпну екскурсію.

Усе є на Переяславщині, щоб вирватися з буднів, утекти від щоденних справ та метушні, усе – щоб, поєднавши приємне з корисним, зануритися у величний і загадковий світ української минувшини…

Дякуємо всім, хто допоміг організувати цю неймовірну подорож , завдяки якій ми отримали купу надзвичайних вражень та позитивних емоцій.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.