3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

«Три подвиги Олексія Береста»

Автор: dend від 12-05-2021, 14:19, переглядів: 373

0

7 травня у 10-В класі була проведена тематична година «Три подвиги  Олексія Береста», присвячена Дню Перемоги у Другій світовій війні. Мета заходу: поглибити знання учнів про героїчне минуле нашого народу, допомогти усвідомити велич подвигу українців у Другій світовій війні, виховувати в учнів шану і повагу до тих, хто ціною власного життя здобув перемогу у війні.

Вчитель історії Якимчук О. Н. розповів про хід Берлінської операції, ознайомив учнів класу з особистістю лейтенанта Червоної Армії Олексієм Берестом, який разом з М. Єгоровим та М. Кантарією встановив прапор Перемоги на даху німецького Рейхстагу.

Учениця Омельченко І. розповіла про три подвиги Олексія Береста. Прориваючись з боєм до бані Рейхстагу, політрук Олексій Берест разом сержантами Єгоровим і Кантарією підняв над Рейхстагом переможний прапор. Під час ведення переговорів з німцями Олексій Берест, нібито, назвав себе полковником, накинувши на плечі шкіряну куртку, щоб не було видно кількість зірочок на погонах.

На початку травня 1946 року вийшов Указ Президії Верховної Ради СРСР про присвоєння звання Героя Радянського Союзу офіцерам і сержантам, які підняли Прапор Перемоги над рейхстагом у Берліні — капітану В. Давидову, сержанту М. Єгорову, молодшому сержанту М. Кантарії, капітану С. Неустроєву, старшому лейтенанту К. Самсонову. За іронією долі, прізвища О. Береста там не було.

Подальша доля О.Береста склалась драматично. В 1953 році, працюючи завідувачем райвідділом кінофікації, був звинувачений у збитках на 5,5 тисяч карбованців та засуджений до тюремного ув'язнення на термін 10 років. По амністії термін був скорочений вдвічі.

Повернувшись додому з пермських таборів, працював на заводі «Ростсільмаш» у сталеливарному цеху простим робітником.

Життя О. Береста трагічно обірвалось у 1970 році. Ввечері 3 листопада Олексій Берест врятував п'ятирічну дівчинку з-під коліс поїзда, проте сам був збитий і о четвертій ранку 4 листопада, не приходячи до тями, помер Олексій Берест загинув, коли рятував дівчинку, яка могла потрапити під електричку.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.