Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Таємниці вулиць нашого міста розкриває 10-Б клас

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Таємниці вулиць нашого міста розкриває 10-Б клас

Автор: mirosha від 1-10-2020, 15:38, переглядів: 551

0

Для нас, учнів обласного 10-Б класу, Кропивницький – не рідне і майже не знайоме нам місто, але ми житимемо тут протягом двох років, і тому намагаємося пізнати його історію й зрозуміти його самобутність. Під час однієї з наших екскурсій по Кропивницькому ми уважно роздивлялися будівлі вулиці Дворцової, починаючи з приміщення нашого навчального закладу.

Ідучи серед будівель, спроектованих кращими архітекторами межі ХІХ – ХХ століть Якова Паученка та Олександра Лішневського, іноді ми були неприємно вражені нудними, сірими й надто, буденними спорудами часів СРСР. Деякі з них відверто дисонують з гарними будинками стилю модерн. Але найбільше нам запам’яталась затишна атмосфера внутрішнього дворика одного зі старих житлових будинків по вулиці В’ячеслава Чорновола. Потрапивши туди, можна на деякий час потрапити у типовий одеський дворик, де кожен сусід знає тебе. Цей острівець - повна протилежність відкритому для всіх обличчю міста, тому він так і приваблює. Через декілька кроків від виходу з двору – будинок, у якому, мабуть, жили колись заможні єлисаветградці. Широкі білі кам’яні сходи, висока стеля, залишки вишуканої ліпнини – усе це ми здивовано й уважно оглядали, зайшовши у будівлю (зараз там редакція газети і ще якісь установи). А от підлога вкрита такою ж плиткою, по якій ми ходимо у старій частині будинку нашого ліцею! Мабуть, ці дві будівлі – ровесники.

Ми зрозуміли, що Кропивницький – місто з цікавою історією, яка розкривається перед нами насамперед у його самобутньому архітектурному обличчі.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.