Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Тематична лінійка «Розквіт культури України за доби козацького бароко» (11-В кл.)

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Тематична лінійка «Розквіт культури України за доби козацького бароко» (11-В кл.)

Автор: Французан від 17-04-2014, 16:26, переглядів: 2 053

0

Тематична лінійка «Розквіт культури України за доби козацького бароко» (11-В кл.)Учні 11-В класу провели тематичну лінійку «Розквіт культури України за доби козацького бароко». З виступів Вороніна Г., Четвертак Д., Кулікової А., Ляховецької К., Волкова М., Чеботарь К. гімназисти дізналися, що стиль бароко, що поширився на рубежі XVII- XVIIIст. по всій Європі, на Україні завдяки особливостям її історичної долі вилився у форми, багато в чому відмінній від західноєвропейських. Пам’ятки українського бароко створювалися на грунті народної естетики, що і визначало їхню своєрідність. Прагнення українського народу до самоутвердження наповнило твори мистецтва життєрадісним, піднесеним настроєм. Цей настрій крізь віки зазвучав у відновлених святинях – Софіївському соборі,Успенському соборі Києво-Печерської Лаври, Михайлівському Золотоверхому соборі.

Українське мистецтво XVII-XVIII ст. розвивалося у взаємодії не лише з мистецтвом країн західної Європи, а й з мистецтвом Росії, балканських народів, країн ісламу. Ці різноманітні художні зв’язки надали йому неповторних відтінків. Крім того, пафос національно-визвольної боротьби викликав до життя справжні архітектурні шедеври: Катерининську церкву в Чернігові, Спасо-Преображенську в Сорочинцях, Георгіївський собор Видубицького монастиря в Києві, Троїцький собор Густинського монастиря біля Прилук та багато інших.

Приваблювали в бароковому стилі динамічність, експресивність, внутрішня напруга, що були покликані вразити, збудити уяву. В архітектурних творах втілюються почуття свободи, радості, тріумфу.

Тематична лінійка «Розквіт культури України за доби козацького бароко» (11-В кл.)Українське бароко XVII ст. нерідко називають «козацьким». Відомо чимало відомих творів архітектури та живопису, створених на замовлення козацької старшини. Масштаби будівництва були настільки великими, що деякі дослідники прирівнюють їх до золотого віку періоду Київської Русі. Будучи насамперед величезною військовою і значною суспільно-політичною силою, козацтво виявилось також здатним утворити власне творче середовище й виступати на кону духовного життя народу ще й як творець самобутніх художніх цінностей.

Козацькі думи, пісні, танці, літописи, ікони, собори – величезний духовний досвід України XVII – XVIII століть.

Бароко стало першим універсальним художнім напрямом, що поширився в усіх видах мистецтва – поетичному, образотворчому, музичному, театральному.


Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.