Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Гімназійне життя м.Олександрія » Цікаві сторінки історії розвитку дорожнього руху

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Цікаві сторінки історії розвитку дорожнього руху

Автор: anna_garifylina від 16-09-2016, 13:00, переглядів: 1 141

0

Цікаві сторінки історії розвитку дорожнього руху З 12 по 17 вересня 2016 роу у гімназії проходить Тиждень знань безпеки життєдіяльності "Азбука безпеки на дорозі". Сьогодні, 16 вересня, була проведена загальногімназійна лінійка на тему "Цікаві сторінки історії розвитку дорожнього руху". Лінійку підготувала і провела вихователь 7 класу Кудрявенькова О.В. разом зі своїми учнями.

  З кожним роком зростає інтенсивність автомобільного руху на дорогах. Тому великого значення набуває знання Правил дорожнього руху.

Конфлікти між людьми, які рухалися на колісному транспорті, виникли дуже давно. Так само давно виник і правосторонній рух на дорогах. Все пояснюється дуже просто: якщо вершники в обладунках рухалися на конях, то в лівій руці тримали щит, аби захистити себе, а в правій - зброю. Тому в більшості країн рух машин на вулицях правосторонній.

Юлій Цезар був першим правителем в історії, який ввів правила дорожнього руху. Він прийняв закон, по якому жінки не мали права управляти колісницями в Римі.

  У січні 1683 року Петро І видав указ про введення Правил дорожнього руху. Ці правила вказували на те, де можна було їздити, де зупинятися кінним екіпажам. З часом Правила доповнювалися, змінювалися. У 1683 році в наші країні з’явився перший автомобіль.

З виникненням автомобілів з'явилися перші регулювальники, які стояли на дорогах і рукою показували напрям руху. Потім їм видали сигнальні ліхтарі. Але вони не могли вирішити всіх проблем. Тому що транспортний потік протягом дня змінюється, і буває дуже напружений рух.

Частиною вирішення проблем дорожнього руху була поява світлофорів.

  Першим у світі світлофором був обертовий газовий ліхтар, який випромінював сигнали червоного і зеленого кольорів.

Світлофор управлявся вручну і мав два семафорних крила: підняті горизонтально означали сигнал «стоп», а опущені під кутом в 45 ° - рух з обережністю. У темний час доби використовувався обертовий газовий ліхтар, за допомогою якого подавалися, відповідно, сигнали червоного і зеленого кольорів. Світлофор використовувався для полегшення переходу пішоходів через вулицю, а його сигнали призначалися для транспортних засобів.Триколірні світлофори з використанням сигналу жовтого кольору з'явилися в Детройті та Нью-Йорку , а згодом і в Європі в 20х роках минулого століття.

  Засновник  і голова ради директорів корпорації Майкрософт Білл Гейтс почав свою кар'єру розробивши програму з автоматичного світлофорного регулювання руху у своєму рідному містечку у віці всього 16-ти років.

Допомагають регулювати дорожній рух знаки, які виконують не менш важливу функцію. 

  За останнi роки в Українi значно збiльшилася кiлькiсть автомобiлів. Сьогоднi ця цифра сягає вже бiльше 9 млн. В таких умовах поряд з позитивними факторами знаходять свiй вияв i негативнi - зниження рiвня безпеки та рiст аварiйностi. В середньому щорiчно реєструється 40-45 тис. ДТП, в яких гинуть майже 7 тисяч та отримують травми рiзної ступенi тяжкостi до 50 тис. людей. Рiвень соцiальних та економiчних втрат пов'язаний з цими процесами, досить великий та безупинно росте, що обумовлює актуальнiсть та необхiднiсть змiни законодавства у сферi безпеки дорожнього руху.

   Цифри, які вас вразять: сумна статистика ДТП в Україні. 

  Прикро, але факт: у країні, яка воює, на дорогах кожного дня гине більше людей, аніж на фронті. Лише у перші шість місяців 2016 року в ДТП в Україні загинуло 1417 осіб.

  За даними Управління безпеки дорожнього руху (колишня Державтоінспекція), за перші 6 місяців в Україні трапилось 72208 ДТП – в середньому майже 397 випадків кожного дня. З них кожна шоста аварія закінчилась для учасників потраплянням в лікарню – у 12224 випадках хтось із учасників ДТП потрапляв у лікарню.

  Своєрідне лідерство за кількістю ДТП утримує Київ – у столиці за півроку зафіксували 20090 дорожньо-транспортних пригод. Далі, із значним відривом – Одещина, Харківщина, Дніпропетровщина, Київська та Львівська області (від 4 до 6 тисяч).

  Що ж є причиною більшості із ДТП, які закінчуються смертями та травмами людей? В Управлінні безпеки дорожнього руху виділили головні порушення правил дорожнього руху, які можуть закінчитись фатально.

  • Перевищення швидкості
  • Керування транспортом у нетверезому стані
  • Порушення правил маневрування на дорозі
  • Порушення правил переїзду перехресть
  • Недодержання безпечної дистанції між автомобілями

Що стосується Кіровоградщини.

  За минулий тиждень, з 5 по 11 вересня 2016 року, на автошляхах області правоохоронці зареєстрували 113 випадків керування транспортними засобами водіями у стані алкогольного сп'яніння.

  За зазначений період часу було зареєстровано 376 порушень Правил дорожнього руху його учасниками. Також в області зареєстрували 7 ДТП, у яких 9 осіб дістали поранення.

  Правоохоронці Кіровоградщини звертаються до водіїв транспортних засобів та пішоходів із закликом дотримуватись правил поведінки на дорозі і бути обережними.

До чого і ми вас закликаємо.

Категорія: Гімназійне життя м.Олександрія

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.