Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Інформаційна хвилинка у 10-А класі: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову»

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Інформаційна хвилинка у 10-А класі: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову»

Автор: dend від 13-11-2017, 14:01, переглядів: 947

0

9 листопада в 10-А класі було проведено інформаційну хвилинку: «Нації вмирають  не від  інфаркту. Спочатку їм відбирає мову».

Учні дійшли до висновку, що мова – це спосіб самоідентифікації в історичному просторі, що відображає стан генетичної інформації в людині й на рівні нації. Проговорили про феномен мови, який у третьому тисячолітті вийшов за межі суто лінгвістичних знань. Впевнилися, що мова виконує націєтворчу функцію: соціалізація людини відбувається в атмосфері національної мови. З цієї причини у визначеннях нації більшість дослідників подають мовний компонент, а в ієрархії атрибутів нації мова посідає домінантне місце – поряд із національною самосвідомістю, елементом і виявом якої є ставлення до мови.

Рідна мова живе з людиною всюди і завжди, без неї, як і без сонця, повітря, води, рослин, людина не може існувати. Зречення рідної мови, неповага до неї є рівноцінним до неповаги батька й матері, це веде до найбільшої кари — духовного каліцтва. Людина, яка не цінує культуру та мову свого народу, не може бути повноцінним членом суспільства. Памятайте, що мова починається з вашого серця і злітає з вуст у прірву, думайте про що говорите, шануйте те, що маєте, та бережіть нашу солов’їну мову.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.