Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Відкрита лінійка «Єлисаветградське земське реальне училище- осередок культурного та духовного життя міста Єлисаветграда останньої чверті XIX ст.- початку XX ст.)»

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Відкрита лінійка «Єлисаветградське земське реальне училище- осередок культурного та духовного життя міста Єлисаветграда останньої чверті XIX ст.- початку XX ст.)»

Автор: dend від 21-04-2017, 08:41, переглядів: 943

0

18 квітня учні 10-В класу провели відкриту лінійку на тему «Єлисаветградське  земське реальне  училище- осередок культурного та духовного життя міста Єлисаветграда останньої чверті XIX ст.-початку XX ст.)»

Україна – це особистості, що формують її історію, і наш край – не виключення.

Протягом ХIХ століття Єлисаветград перетворився на один із головних культурних центрів півдня Росії. Цьому сприяли відносно високі економічні можливості міста та рівень його духовної культури. Як відомо, дореволюційний Єлисаветград славився своїми учбовими закладами, художніми виставками «передвижників», «цегляним стилем» Якова Паученка, зразками архітектури пізнього модерну та еклектизму. Та особливо єлисаветградці пишались реальним училищем, яке було відкрито на кошти повітового земства у 1870 році.

Училище мало репутацію одного з кращих технічних закладів півдня Російської імперії, процвітало в місті рівно півстоліття. У навчальному закладі викладали досвідчені викладачі та науковці (М. Завадський, М. Петрушевськй, В. Ястребов, Г. Близнін).

Аналізуючи  культурно-просвітницьку діяльність ЄЗРУ, науковці дійшли висновку, що цей учбовий заклад, порівняно з іншими реальними училищами Російської імперії, був особливим, і навіть унікальним. Незважаючи на свою технічну «реальну» спрямованість, Єлисаветградське земське реальне училище стало гуманітарно-культурним і науковим центром не лише Єлисаветграда, але й усього півдня Росії. 

За допомогою мультимедійної презентації, основаної на краєзнавчому та архівному матеріалах, учні провели віртуальний екскурс та ознайомились з видатними науковцями та талановитими особистостями, які викладали та навчались  в ЄЗРУ (Ю. Яновський, Є. Маланюк, Я. Паученко, К. Шимановський, брати Тобілевичі та ін.)

Гімназсти отримали змогу порівняти здобутки ЄЗРУ з досягненнями нашого навчального закладу гімназії-інтернату – школи мистецтв.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.