3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

До Всеукраїнського дня бібліотек

Автор: anna_garifylina від 29-09-2016, 15:50, переглядів: 966

0

До Всеукраїнського дня бібліотек 

Слово «бібліотека» прийшло до нас ще з Стародавньої Греції Перекладається так: бібліо - книга , тека – зберігання, тобто місце для зберігання книг. «Дім мудрості», «Аптека для душі» - так з давніх часів величали бібліотеки. Бібліотеки мають багату та давню історію.

 Перші книги з’явилися у Давньому Єгипті. Вони були з папірусу, глиняних табличок, які зберігалися у ящиках. Тому бібліотекарями були сильні чоловіки, а допомагали їм вантажники – раби.

 На весь давній світ славилася Олександрійська бібліотека в Єгипті, майже з мільйонною кількістю сувоїв. З усього світу до неї приїжджали вчені займатися науковою працею. Доля її трагічна. Чотири рази горіла знаменита бібліотека. 640-року вона була знищена арабами.

 На території колишньої Месопотамії (сучасний Ірак). археологи знайшли бібліотеку, вік якої понад 5000 років. Це був склад із 30000 глиняних табличок, що містили в основному укази й закони. Бібліотеки древніх єгиптян були призначені тільки для царів і жреців.

 Саме римляни придумали публічну бібліотеку, хоча й у трохи дивній формі. Будь-хто міг почитати книгу в... лазні – там була спеціальна кімната, де книги не піддавалися впливу води і пари. Лазні в Древньому Римі будувалися всюди, отже і з бібліотеками не було проблем.

 Найбагатша бібліотека була зібрана за часів правління Ярослава Мудрого (1037 рік), в ній зберігалося понад 900 томів видань. Пізніше була створена перша майстерня, яка друкувала книги і тим самим поповнювала бібліотечні фонди. Монголо-татарське нашестя знищило майже всі видання, однак частину з них вдалося врятувати.

 На Західній Україні бібліотечна система почала розвиватися з часів Галицько-Волинського князівства. Згодом книжкова справа удосконалювалося, і, починаючи з XV століття, почали з'являтися перші друкарні. Єпископи, козацькі старшини та інші заможні верстви суспільства стали збирати домашні бібліотеки, а при школах Львова та Острога були створені книгосховища. 

 Час іде. Серед друкованих книг з'являються справжні дизайнерські шедеври, які є витворами мистецтва. Пропонуємо до Вашої уваги добірку справжніх рекордсменів книжкового світу. Ці книги дивують - оригінальністю форм, матеріалом виготовлення, змістом і способом їх читання.

 Книга 360 °

 Японський художник Юсуке Ооно створив вражаючу тривимірну казку про Білосніжку. Читати таку книгу надзвичайно цікаво, адже вона приємно вражає не лише своїм змістом, але й формою.

 Кулінарна книга - запіканка

 Цю книгу створили хорватські видавці. У чому ж її родзинка? Щоб прочитати текст, його доведеться спочатку запекти! Лише після випікання книжки на її сторінках з’являються літери.

 Мільярди віршів у десятьох сонетах

Раймонд Квінау написав книжку, в якій усього десять сонетів. Що ж тут незвичного? Річ у тім, що кожен з них розрізаний на тоненькі смужечки довжиною в один рядочок. Тож запросто можна комбінувати смужки в будь- якій послідовності, зберігаючи при цьому ритм і щоразу отримуючи новий зміст. Аби прочитати всі можливі комбінації, доведеться не розлучатися з цією книжкою цілодобово протягом 200 тисяч років.

Найбільша книга у світі

Це атлас висотою 180 см, який складається з 37 друкованих карт. Книга була створена в 1660 році спеціально для англійського короля Карла II. Атлас являє собою настінні карти розміром 1,9 х 1,75 м, які були обережно зшиті та розкішно прикрашені.

Найменша книга у світі

 Неозброєним оком не зрозуміти, про що йдеться в книзі. Та якщо збільшити книгу в 600 разів, ми побачимо, що це найменша в світі копія Нового Завіту.

Книжка-тунель. Це унікальне видання являє собою тунель, що сполучає Нью-Джерсі та Нью-Йорк. Подорожуючи цим тунелем, можна дізнатися багато цікавинок з історії та сучасності.

Тривимірні книжки Бенджаміна Лакомба. Завдяки креативному мисленню та майстерності рук цей французький художник-ілюстратор створив оригінальний дизайн для таких творів, як «Аліса в країні Див», «Піноккіо», «Мадам Батерфляй».

Вікіпедія на папері. Усім відомо, що статей у Вікіпедії значно більше, ніж у найповнішій енциклопедії, тому її видання здавалося нереальним. Дизайнер Роб Меттьюс створив книжку, на 5 тисячах сторінок якої зібрано найбільш відвідувані сторінки англійської Вікіпедії.

 Дерев'яні книги Барбари Йейтс

Барбара Йейтс є екологічним художником. Свої книги вона творить, переробляючи мертві дерева на справжні витвори мистецтва.

Книга-картина Мартіна Фроста

На передні краї цієї книги нанесений малюнок, який повністю з'являється при читанні, коли книга відкрита і стискається, при цьому не втрачає форми і тоді, коли книга знаходиться в закритому стані.

Книги з квіткових пелюсток від Френсіс Пікерінг.

При виготовленні своїх книг художниця у великій кількості використовує квіти з власного саду, а також перероблені сторінки з журналів із садівництва.

 Об'ємні книги

Книги-біографії зроблені об'ємними. Тобто кожна книга має вигляд голови відомої людини, долі якої вона присвячена. Таких незвичайних біографій удостоїлося всього чотири людини. Це дівчинка-єврейка Анна Франк, відома своїм щоденником, що розповідають про жахи фашизму, ірансько-голландський прозаїк, поет і публіцист Кадер Абдола, найвідоміший нідерландський футболіст і футбольний тренер Луї Ван Галь, і найбільший художник-імпресіоніст Вінсент Ван Гог.

  Книга-спеція

 Зазвичай спеції зберігають у спеціальних баночках, але дизайнер Логін Бамптон запропонував зберігати їх у книзі. Для того, щоб її використовувати необхідно відірвати лист і покласти її на сковорідку. Лист розчиниться під впливом вологи і температури.

 Ще Всеукраїнський день бібліотек співпадає з християнським святом Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії. Тож Віри вам , друзі, у власні сили, Надії на те, що ви більше будете відвідувати бібліотеку, більше читати і шанувати книги, Любові від вас користувачі і Мудрості у здійсненні ваших планів.

 Нехай книга завжди веде Вас за собою. Хай не буде у вас жодного дня, щоб ви не прочитали бодай однієї сторінки з нової книги. Адже книги це - „Дім порад і наставлень”.

Лінійку підготувала вихователь 9 класу Зель Юлія Олександрівна

Категорія: Гімназійне життя м.Олександрія

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.