3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Підсумки Тижня української мови

Автор: anna_garifylina від 2-04-2015, 14:24, переглядів: 1 727

0 Підсумки Тижня української мовиУкраїнська поетеса Ольга Іванівна Марунич писала:

І тепер наш Тарас в кожній хаті,
З нами словом живим розмовляє.
Є в Шевченка народження дата –
Дати смерті в Шевченка немає!

На завершення лінійки діти ознайомилися з унікальною акцією: близько 300 виконавців з 11 країн світу, створивши в інтернет-просторі віртуальну Всесвітню капелу бандуристів, виконали пісню на слова Тараса Шевченка «Думи мої, думи мої».

Традиційним для гімназії став конкурс читців поезії Т.Г. Шевченка «Ми знову повертаємось до нього. Читаєм, перечитуємо «Кобзар». 21 гімназист 5-10 класів взяв участь у цьогорічному конкурсі читців. Переможцями стали : І місце: 9 кл. – Робейко Уляна («Кавказ»); 8 кл. – Кавуліч Олена («Думка»); 6 кл. – Зіноватна Олександра («І мертвим, і живим…»); ІІ місце: Мартиненко Олександра (5 кл.); Воронцов Ілля (6 кл.); Мельник Катерина (8 кл.); Копань Тетяна, Кісарець Карина (9 кл.).

У рамках Тижня української мови та літератури в бібліотеці гімназії-інтернату була організована книжкова виставка «Український словоспів». Вона демонструвала найбільш актуальну літературу про українську словесність. З виставки можна було дізнатись про видатних учених-філологів – любителів слова, про витоки нашої рідної мови та її шлях до сьогодення.

Загальногімназійну лінійку, присвячену цікавим фактам про Україну, підготувала і провела вчитель української мови та літератури Бовдуй Т.В. Учні дізнались, що українці зробили найпершими в світі (літак «Мрія», першу в світі конституцію, перший рамковий вулик, перша гасова лампа), що в Україні «найбільше в світі» (запаси марганцевої руди, чоловічі монастирі), що в Україні є «найстарішого» (навчальний заклад Східної Європи) і ще багато чого цікавого.

З метою ознайомлення учнів з особливостями становлення й розвитку театрального мистецтва (на прикладі українського театру), збагачення емоційно-естетичного досвіду учнів, розуміння зв’язків творів театрального мистецтва з природним, соціальним і культурним середовищем життєдіяльності людини; виховання духовності, мистецького та естетичного смаків, пробудження інтересу до самопізнання та самовдосконалення в галузі мистецтва, а також бажання відвідувати театральні вистави до Міжнародного дня театру було проведено тематичну лінійку «Театр — життя, актори в ньому — люди…». Під час лінійки гімназисти дізналися про виникнення першого театру в світі та в Україні, про походження і значення слова «театр», про періоди розвитку українського театру та його осередки в Україні, про кількість існуючих нині театрів та про те, чим вони відрізняються. Також переглянули уривок вистави всесвітньовідомого сучасного театру тіней. Лінійку підготувала і провела вчитель історії Манухіна Ірина Анатоліївна

Прикрасою Тижня української мови та літератури стало традиційне свято «Перлина гімназії», яке в цьому році мало назву «Самоцвіти гімназії - 2015». У конкурсі брали участь 6 дівчаток – учениці 8-го, 9-го, та 11-го класів. Кожна учасниця мала свій номер,що дістався їй шляхом попереднього жеребкування (учасниця № 1 – Сіренко Каріна (8 кл); учасниця №2 – Найденко Валерія (8 кл); учасниця № 3 – Кавуліч Олена (8 кл); учасниця №4 – Савченко Анастасію (9 кл.); учасниця №5 – Левченко Лілія (9 кл.); учасниця № 6 – Четвертак Дар’я (11 кл.). Розпочався конкурс зі знайомства з журі та першим дефіле дівчат-конкурсанток. Для участі в конкурсі кожна учасниця мала підготуватись до таких конкурсів: «Візитка» - коротка розповідь про себе, та обраний самоцвіт-талісман дівчини; «Перевтілення» - представити своє бачення коштовного каміння і передати його в створенні власного образу; «Легенда каменю» - розповісти легенду про власний камінь та зацікавити інформацією суддів і всіх присутніх у залі; «Ліричний» - продемонструвати не лише свою красу, а й розум та уміння декламації; конкурс «Талантів» - продемонструвати свій талант; «Шедевр, створений власноруч» - продемонструвати власний виріб – бачення обраного дорогоцінного каміння. Між конкурсами гімназисти мали змогу переглянути художні номери. По завершенню конкурсу кожна учасниця отримала перемогу у своїй номінації: «Міс Ніжність», «Міс Грація», «Міс Талант», «Міс Чарівність», «Міс Вишуканість», «Міс глядацьких симпатій». Найголовніший титул «Міс Самоцвіт - 2015» отримала учениця 11 класу Четвертак Дар’я. Сценарій конкурсу підготувала вчитель української мови та літератури Терещенко Ірина Олександрівна.

На завершення Тижня української мови та літератури була проведена конкурсно-розважальна програма для старшокласників «Я люблю Україну». Метою гри було розширити та поглибити знання про свою країну, традиції та звичаї, рідну мову, розвивати прагнення бути свідомим громадянином України, формувати високі громадянські якості: патріотизм, людяність, доброту, милосердя та працьовитість, бажання вивчати та удосконалювати свої знання з рідної мови, виховувати любов до рідного краю. Така гра проводилася вперше в гімназії, але дуже сподобалась учням і викладачам, які виявили бажання зробити її ще однією традицією гімназії. У грі брали участь дві команди – збірні з учнів 9 – 11их класів, команда «Синіх» та команда «Жовтих», а також два сектори вболівальників, які були розділені прапорцями кольору тієї команди за яку вони вболівали. У грі були такі раунди: перший раунд «Розминка» (та команда відповідає на запитання, яка першою просигналізувала, що вона має відповідь ); другий раунд «Мовний». (раунд присвячений рідній калиновій українській мові. Перше завдання називається «Транслітерація», а по-іншому «Спелінг». Кожна команда отримає слово і всі учасники команди по букві називають це слово. Друге завдання - переклад з російської на українську); третій раунд «Тлумачний» (командам треба вгадати значення слова. Кожній команді приготували по одному маловідомому слову української мови і варіанти його значення); четвертий раунд «Народна творчість»(кожному гравцеві потрібно закінчити запропоноване прислів’я); п’ятий раунд конкурсу «Я люблю Україну» присвячений відомим українцям(по одному учаснику із команд отримують картки із прізвищами відомих українських діячів минулого і сучасного життя. Вони повинні будь-якими способами пояснити своїй команді, хто записаний на цій картці, звичайно, не називаючи імен і прізвищ цих людей. Завдання команди – відгадати ці прізвища за 2 хвилини); шостий раунд «Вірю – не вірю». (кожному учаснику буде запропоновано твердження, на яке він повинен відповісти «Вірю» чи «Не вірю»); сьомий раунд «Фотозапитання»; фінальний восьмий раунд «Україна в цифрах». (одній команді ставиться питання, після обдумування команда дає на нього відповідь (причому, ця відповідь виражатиметься числом), після цього інша команда висловлює свою думку щодо того, більшим чи меншим числом є правильна відповідь. Перемагає команда, яка була ближча до правильного результату. Вартість правильної відповіді ви обираєте самі). Між раундами команди мали змогу додати до свого рахунку бали за відгадування пісні лише за її мелодією. Гра завершилась несподіваною перемогою команди «Синіх» і великим задоволенням всіх учнів і викладачів, які брали участь у грі. Свято підготували і провели вчитель історії Манухіна Ірина Анатоліївна та вчитель української мови та літератури Бовдуй Тетяна Василівна.

 

Фотозвіт тут.

Редагував: mirosha причина: не відповідне оформлення новини

Категорія: Гімназійне життя м.Олександрія

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.