Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Відзначаємо День Соборності України

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Відзначаємо День Соборності України

Автор: dend від 22-01-2018, 16:40, переглядів: 914

0 22 січня - важлива дата в історії української державності.  У цей день 1919 року на Софіївській площі у Києві було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. Учень 11-Б класу Сарахан Максим підготував інформацію про про підготовку Акту злуки та обставини його проголошення. На масовому вічі посол Західноукраїнської Народної Республіки Л. Цегельський передав грамоту Національної Ради «Про об'єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Великою Східною Україною» голові Директорії Володимиру Винниченку.
Член Директорії Федір Швець урочисто зачитав Універсал Директорії:
«…Віднині во єдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України — Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна республіка. Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу.»
Після урочистого проголошення злуки на Софійській площі відбувся молебень, а потім — військовий парад під керівництвом полковника Івана Чмоли. Приймав парад полковник Євген Коновалець.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.