Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Інформаційна година у 10-В класі «Модест Сосенко»

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Інформаційна година у 10-В класі «Модест Сосенко»

Автор: Французан від 8-05-2015, 16:35, переглядів: 1 341

0 Інформаційна година у 10-В класі «Модест Сосенко»

У 10-В класі проведено інформаційну годину, присвячену творчості українського художника-монументаліста – Сосенка Модеста Даниловича.

З розповіді учнів Виноградского В. та Міщенка В., учні дізналися, що Модест Сосенко народився в 1875 році в сім'ї священика. Юнак навчався у Кракові, Мюнхені та Парижі. З 1908 року жив у Львові, де його іменем пізніше було названо одну з вулиць.

Художник мандрував Італією, Єгиптом і Палестиною, брав участь у першій світовій війні в рядах австро-угорської армії. Другом Модеста Сосенко був митрополит Андрій Шептицький, на руках якого митець і помер.

Художник став відомим завдяки своїм пейзажам в стилі мюнхенської сецессії, портретам, жанровим картинам. Також він працював як стінописець: розмалював Вищий музичний інституту ім. М.Лисенка у Львові; церкви у Підберізцях біля Львова, Печеніжині, Рикові, Більчі Золотому, Золочеві, Товмачі, Славську. Всього відомо 12 церков, розписаних Модестом Сосенко.

Художник дав нове життя українським іконам XVI—XVII століть та українським традиціям монументального розпису, які сягають часів Київської Русі.

Йому належить збірка "Прикраси галицьких рукописів XVI–XVII століть Ставропігійського Музею”. Твори Модеста Сосенка зберігаються у Львівському державному музеї українського мистецтва, Коломийському державному музеї народного мистецтва "Гуцульщина” та у приватних колекціях.

Помер видатний художник в 1920 році, похований на Янівському цвинтарі у Львові.


Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.