Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Інформаційно-тематична година «Визволення Кіровоградщини. Ціна Перемоги».

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Інформаційно-тематична година «Визволення Кіровоградщини. Ціна Перемоги».

Автор: dend від 16-05-2022, 08:15, переглядів: 233

0

13.05.2022 в 11-В класі була проведена інформаційно-тематична година «Визволення Кіровоградщини. Ціна Перемоги».

Мета: виховання людини-громадянина, ознайомлення з невідомими сторінками визволення рідного краю, формування в учнів критичного мислення.

При підготовці та розкритті теми учні намагалися розкрити «білі плями» історії нашого краю. Довгий час інформація про участь жінок в націоналістичному русі Опору на території нашої області під час Другої Світової Війни була під забороною. З книги дослідника  Ф. Шепеля «УПА: спогади, документи» дізнаємось, що на території Кіровоградської та Дніпропетровської областей жінки-підпільниці працювали під «прикриттям» в місцевих німецьких окупаційних органах влади (крім іншого з метою збору інформації розвідувального характеру), переховували інших учасників підпілля, надавали їм конспіративне житло, зберігали зброю, штампи (печатки), бланки різноманітних документів, переховували в підпільних «хатах» друкарські машинки і «націоналістичну» літературу (листівки, брошури, маніфести тощо), розповсюджували такі матеріали серед місцевих мешканців, і, головне. виконували функції зв’язкових та завдання по лінії розвідки і контррозвідки націоналістичного збройного спротиву. Всі без виключення учасниці націоналістичного підпілля пройшли через важкі випробування: війну, окупацію, репресії.. Багато з них були розстріляні органами НКВС.

Книга «Битва за Центральну Україну. Військове протистояння між Червоною Армією і вермахтом на Кіровоградщині у січні-березні 1944 року» розповідає про Кіровоградську наступальну операцію у січні 1944 року, підготовку 2-го Українського фронту до Корсунь-Шевченківської наступальної операції та бойові дії на Кіровоградщині під час Умансько-Ботошанської та Березнегувато-Снігурівської наступальних операцій у березні того ж року, коли наша область повністю була очищена від гітлерівців.

В грудні  1943 радянські війська звільняють Олександрію, Нову Прагу, Єлисаветградку та Знам’янку. За Новгородку бої розтягнулися на три місяці: «червоноармійці гинули тут в грудні 1943-го, січні та березні 1944 року. Жоден інший подібний населений пункт Кіровоградщини не звільнявся від німців такими зусиллями і такою ціною. Ліквідація проривів радянський військ біля Новгородки, Підлісного і Долино-Кам’янки, зупинка наступу всього 2-го Українського фронту коштувала великих зусиль та втрат людей та техніки німцям. Офіційним днем визволення визначили 8 січня 1944 року. Все, що відбувалося на Кіровоградській землі, створило умови для Корсунь-Шевченківської наступальної операції.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.