Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Український авангард. А. Петрицький та О. Екстер

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Український авангард. А. Петрицький та О. Екстер

Автор: dend від 28-11-2021, 08:26, переглядів: 306

0

26 листопада у 11-В класі проведено тематичну годину «Український авангард. А. Петрицький та О. Екстер».

Мета: ознайомити учнів з творчістю українських митців-авангардистів А. Петрицького та О. Екстер.

Вихователь класу Подгорна Н.А. розказала про складність і суперечливіть художньо-естетичних тенденцій, творчих напрямів двадцятих років XX століття. Серед представників нових художніх течій модерністського спрямування та художників-реалістів  точилася гостра боротьба. На ці роки припадає зліт великих українських авангардистів К. Малевича, М. Бурлюка, О. Архипенка, О. Богомазова, А. Петрицького, О. Екстер та ін.

Учень класу Томашевський Дмитро представив проєкт «А. Петрицький – художник-авангардист, митець «Нової генерації»». Анатоль Петрицький був головним художником Першого державного драматичного театру УРСР й Української музичної драми у Києві, займався художнім оформленням книжок і журналів. Входив до літературних об'єднань «Біла студія» та «Фламінґо». Працював головним художником «Молодого театру» Леся Курбаса (1917–1919), оформив більшість вистав театру, зокрема, «Осінь», «Кандіда», «Затоплений дзвін», «Різдвяний вертеп» тощо.

«Його роботи є відображенням рухів, ритмів і звуків часу, в яких поєднуються здобутки конструктивізму, народної енергії  та віри в ідеали революції». У 1924 році Петрицький пише роботу «Інваліди», яка приносить йому всесвітню славу. Цю роботу він присвячує злочинам Першої світової війни. У 1930 році картина «Інваліди» була відібрана для участі у 17-й Венеційській бієнале. Успіх роботи був величезний, про неї писала закордонна преса, а після Бієнале її було включено до міжнародної виставки, яка об’їздила Берлін, Берн, Женеву, Цюрих і Нью-Йорк.

Проєкт «Олександра Екстер - амазонка авангарду» представила Мельничик Вероніка. Олександра більшу частину життя прожила в Києві, там і навчалась. Це українська художниця, «сценографка, педагогиня, а також витончена, розумна жінка, яка володіла кількома мовами, подорожувала світом та спілкувалася з найвизначнішими митцями того часу». З Європи Екстер привезла кубофутуризм до України, поєднала авангардне мистецтво з українськими вишивками та модернізувала світову сценографію. Дуже плідною її була співпраця із режисером-новатором Олександром Таїровим, а першою спільною роботою в театрі - вистава «Фаміра Кіфаред» ( 1916р.). Декорації О. Екстер були оформлені в авангардистсько-конструктивістському стилі. Найвідоміші картини художниці: «Місто вночі», «Синій, Чорний, Червоний», «Три жіночі фігури».

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.