Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Микола Глущенко. Художний і розвідник

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Микола Глущенко. Художний і розвідник

Автор: dend від 20-09-2021, 10:07, переглядів: 306

0

17 вересня 2021 року в 11-В класі була проведена інформаційно-тематична година «Микола Глущенко. Художник і розвідник», присвячена 120-ти річчю від дня народження митця.

їМета: ознайомити з творчістю українського художника і розвідника М. Глущенка.

Микола Петрович Глущенко (1901-1977) - український радянський художник (автор портретів і краєвидів), радянський розвідник (псевдо «Художник», «Ярема»).

Учениця класу Цибульська Анастасія розповіла про непросте дитинство та юність майбутнього художника.

Микола народився в сім’ї бухгалтера в Новомосковську, а після смерті батька п’ятирічний хлопчик з матір’ю переїхав до родичів на Курщину в українське село Борисівку, відоме на Слобожанщині своїми іконописцями-«богомазами». Саме вони й пробудили в юнака глибокий інтерес до малювання. Навчався в Юзівському (Юзівка, тепер — Донецьк) 8-класному училищі, де на уроках малювання отримав основи художньої грамоти, 1919 року мобілізований до армії Денікіна, потрапив у польський табір для полонених і згодом втік до Німеччини, де навчався в німецькій приватній школі-студії. Його навчання оплачував гетьман П. Скоропадський, а першу персональну виставку робіт допоміг організувати в Берліні В. Винниченко.

1925-1936 рр. працював у Парижі у власному ху­дожньому ательє у жанрах пейзажу, портрета, натюрморта.

У Київ художник потрапив 1944 р., де проживав у будинку поряд з Андріївською цервою. За все своє життя Глущенко написав понад 10 тисяч живописних полотен. Нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора; за­служений діяч мистецтв УРСР (1946); народний художник Ук­раїни (1963), народний художник СРСР (1976); лауреат Державної премії ім. Т. Г. Шевченка (1972). Його твори зберігаються у численних музейних і приватних колекціях України і за кордоном. Похований на Байковому цвинтарі в Києві.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.