Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Тарас Шевченко – наш. Він для усіх століть

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Тарас Шевченко – наш. Він для усіх століть

Автор: dend від 16-03-2021, 08:57, переглядів: 433

0

Щороку світова спільнота відзначає день народження знакового українського поета, символ свободи й незалежності, справжнього патріота, людини, яка змогла відкинути теорію кастового розподілу спільноти, пройшовши шлях від кріпака до світового генія поетичного слова та художника.

Щороку наш заклад презентує цікаві заходи, присвячені Кобзареві. Здавалося, стільки проголошено промов, висловлено безліч прекрасних слів, прочитано тисячі рядків із його творів. Та щоразу слова українського поета звучать по-новому.

Одиннадцятикласники, звісно, продемонстрували свої  здібності у театралізованому дійстві, створеному на основі поеми «Відьма». Головна виконавиця Анна Туманова була неперевершеною,  бо змогла природньо передати трагізм, безталання  та відчай своєї героїні. Колоритний циганський табір 11-В класу із старшим циганом Ярославом Добрянським, який вислухав  трагічну історію жінки, що боролася все життя за свою любов, дітей, але втратила надію на щастя. Для Шевченка жінка – прекрасне створіння, яке не заслуговує на такі випробування, тож автор прагне пробудити наші тонкі душевні ноти та показати силу та міць українського жіночого духу.

Наступна «сторінка» заходу – поетичні твори з «Кобзаря». Відкривав «прочитання» Микола Батаєв, учень  11-Г класу, поезією «Беру «Кобзар»», а потім лилися рядочки інтимної лірики у виконанні Софії Алейнік  (10-В) «Якби зустрілися ми знову…», Яни Шестаковської (10-Б) «Зоре моя вечірняя…», Ірини Кречетової  (10-Б) «Нащо мені чорні брови…», пейзажний ліричний фрагмент із поеми «Сон» у виконанні Яни Точенюк (10-Г), патріотичний уривок із «Тарасової ночі» тремтів болем за долю України – Ксенія Крицька (10-В), а суперартистизм захопив глядачів під час виступу Катерини Токарєвої (10-А) із твором Т. Шевченка «Хустина». Власні поезії про Кобзаря звучали із щирістю та захопленням творчістю поета з вуст Стелли Лисюк (11-В). А на завершення – знову авторські рядочки – «До Шевченка» у виконанні Катерини Леви (11-А); «То так і я тепер пишу» – Артема Стрюкова(10-А).

Та Шевченко неперевершено «звучав» і у виконанні вокального ансамблю 10-11 класів: поетичні рядочки лилися звуками музики та вокалу прекрасного виконання – «Зоре моя вечірняя», «Утоптала стежечку». Вразила також хореографічна композиція за мотивами твору «Катерина» в інтерпретації учнів 11-А класу, які довели, що різні мистецькі види та жанри здатні підтвердити унікальність Поета. На завершення – епічні «Думи мої, думи мої…» (хормейстер В.В. Юрчак) у виконанні хору учнів 10-11 класів стала фінальним акордом підсумкового літературно-музичного вечора «Тарас Шевченко – наш. Він для усіх століть».

Ведучі свята Аліса Гіль та Ярослав Ніколаєнко виразно донесли Тарасове слово як надійний моноліт сучасної культури.

Ще раз усі переконалися: Шевченко об’єднує. Його поетичне слово реалізується у різних видах мистецтва, але завжди примушує захоплюватися талантом людини, яку нарекли Кобзарем.

Вікторія Павленко

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.