3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

«Видатні постаті – земляки»

Автор: dend від 27-02-2021, 08:11, переглядів: 375

0

22 лютого у 10-В класі була проведена інформаційно-тематична година, присвячена 170-річчю з дня народження Шульгина Якова Миколайовича.

Учениці класу Левенко А. та Омельченко І. ознайомили клас з біографією та діяльністю Якова Миколайовича.

Шульгин Яків Миколайович народився 19 лютого 1851 року. По батьковій лінії він походив із старовинного українського дворянського роду, фамільне прізвище якого було Шульга, в якому успадковувалися українофільні настрої і традиції.

Великий вплив на формування поглядів Я. Шульгина справляло оточення, в якому він жив. Його дитинство проходило в період загального пожвавлення суспільного життя після закінчення Кримської війни, на початку „епохи великих реформ”.

У Києві Шульгин був співробітником «Старої громади», викладачем київських й одеських гімназій. За національно-культурну діяльність 1879 році був заарештований і засланий на 4 роки на Сибір. Згодом працював у банку в Єлисаветграді. З 1899 року повернувся до Києва, де знову викладав історію в гімназіях, співпрацював у «Киевской старине», брав участь у видавництві «Вік». Шульгин був дійсним членом Наукового товариства імені Шевченка у Львові, членом Історичного товариства Нестора Літописця та членом-засновником і перші роки секретарем Українського наукового товариства у Києві.

У Якова Шульгиного було 3 сина, і кожен з них залишив свій слід в історії України. Володимир Шульгин був археологом, громадським діячем, героєм Крут,  одним з організаторів Помічного Студентського Куреня, який у нерівному бою з більшовицьким військом поліг біля станції Крути за незалежність України. Києва. Олександр Шульгин був членом ТУП, НТШ, УЦР. Микола Шульгин - радник місії УНР у Парижі, керівник Українського відділу в редакції місячника «Promethee».

16 грудня 2014 року Кіровоградська міська рада перейменувала вулицю «Калініна» на вулицю «Шульгиних»

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.