Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Видатні постаті – земляки. М.Гомберг

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Видатні постаті – земляки. М.Гомберг

Автор: mirosha від 10-02-2021, 09:02, переглядів: 341

0 8-лютого в 10-В класі в рамках проєкту «Видатні постаті -земляки» була проведена інформаційно-тематична година, присвячена 135-річчю від дня народження нашого земляка, випускника Єлисаветградської чоловічої класичної гімназії Мозеса Гомберга (1866 – 1947). Баклан В. ознайомила учнів із «батьком» хімії радикалів з Кропивницького, засновником антифриза та праць з будови ароматичних складових речовин.

У 1884 році сім’я Гомбергів з Єлисаветграда переїхала до Америки і оселилася у Чикаго. Мозес навчався у Мічиганському університеті. Згодом у більш зрілому році  він виїжджає до Німеччини, де очолює кафедру хімії в університеті м. Мюнхена.  Багато працює з студентами, цікавиться їхніми справами та допомагає у науковій роботі.

Із спогадів: «Гомберг був не тільки вченим-хіміком, а й цікавою особистістю: розумним,  скромним, сором’язливим, приязним, відомим і дуже простим.» Люди, які знали Мозеса, відмічали його ввічливість, доброту та щедрість. Він одержав багато винагород, був членом  Національної академії наук, почесним членом Товариства хіміків Нідерландів, президентом Американського хімічного товариства, почесним доктором наук Чиказького університету і Бруклінського політехнічного інституту.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.