Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Інформаційно-тематична година у 10-В класі

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Інформаційно-тематична година у 10-В класі

Автор: mirosha від 29-09-2020, 12:33, переглядів: 390

0 22 вересня в 10-В класі була  проведена інформаційно-тематична година, присвячена українському кобзарству та кобзарям, де за інформацією Заліської Ангеліни учні дізналися про творчий шлях  Ф.Кушнерика та П. Носача.

КОБЗА́РСТВО– мистецтво кобзарів – народних співців-музикантів, які виконують  думи, пісні та інші твори, супроводжуючи їх грою на бандурі. Мелодії українських дум порівнювали з музикою Бетховена, адже звучать вони дійсно чарівно.

Також учні разом із своїм вихователем Подгорною Н.А. згадали мистецтво  кобзарів О. Вересая, Г. Гончаренка, П. Ткаченка, С Пасюги, та інших. На честь кобзарів 1840 р. Т. Шевченко назвав свою першу збірку «Кобзар» та подарував її О. Вересаю. А офорт «Кобзар з поводирем» до цього видання зробив В. Штернберг,  друг Т. Шевченка.  

На картині Миколи Гончарова «Козак Мамай», яка посіла чільне місце в українській оселі разом з іконами, зображено тодішні атрибути козака: шабля, горілка, люлька, рушниця, а також кобза.

Кобзарі ніколи не залишались осторонь від визначних подій в Україні. Богдан Хмельницький посилав кобзарів у міста закликати народ до боротьби з ворогами. Під час «Коліївщини» кобзарям  Прокопові Скрязі, Василеві Варченику і Миколі Соковому відтяли голови за їхню гру та спів.

На території нашого рідного краю теж були поширені пісні та думи,у виконанні відомих кобзарів.

Ой, з-під города, з-під Лизавета

Сизі орли вилітали,

А в городі в Лизаветі

Все пани собирались(…)

Наостанок, учні прослухали «Думу про Савур могилу» у виконанні сучасного  кобзаря Тараса Компаніченка, лауреата премії Г. Гусейнова «Глодоський скарб».

Заліська Ангеліна

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.