Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Інформаційна година, присвячена 170-річниці від дня народження Івана Похитонова

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Інформаційна година, присвячена 170-річниці від дня народження Івана Похитонова

Автор: dend від 18-02-2020, 10:39, переглядів: 495

0

Розпорядженням міського голови від 19.02.2016 № 24 вулиця Радянська в місті Кропивницькому була перейменована на Івана Похитонова (р-н Ковалівка, біля Ковалівської Покровської церкви).

Український майстер пейзажу, портрету, натюрморту. Життя художника пройшло далеко як від України, так і від Росії, головним чином – у Франції та Бельгії. Там, відповідно, лишилася і більша частина його творів.

Іван Похитонов народився 27 січня (8 лютого) 1850 р. на хуторі Мотронівка Бобринецького повіту Херсонської губернії (поблизу нинішнього с. Трепівки Знам’янського району) у родині українця Павла Похитонова, військового, та сербки Варвари Бєліч.

Хист до малювання Іван Похитонов мав іще з дитинства. У сім років хлопчик подарував матері власноруч виконану копію голландської гравюри зі сценою полювання.

Початкову освіту майбутній художник отримав у Єлисаветградському чоловічому пансіоні Г. Гумберта, на ті часи пансіон був найкращим освітнім закладом міста. У 1868 р. Іван Похитонов вступив до Петровсько-Розумовської сільськогосподарської академії у Москві. На ті часи вона була одним із передових навчальних закладів Російської імперії. Велика кількість студентів академії мала революційні погляди, через що Похитонова виключили з академії.

Паралельно із навчанням у Новоросійському університеті Похитонов займався малюнком та аквареллю. У 1871 р. Іван Павлович із матір’ю та сестрою побував у Європі, де вперше взяв участь у художній виставці у Женеві. Там його акварельні пейзажі мали успіх. У 1876 р. він переїхав до Італії, а у 1877-му поселився у Парижі, де цілком присвятив себе мистецтву.

 Автор численних пейзажів, Похитонов не обмежував себе тільки рамками пейзажного живопису, хоча йому і надавав перевагу. Зображення природи у Похитонова, як правило, містять у собі невеличкі жанрові сцени; писав він також портрети та натюрморти; робив малюнки та акварелі, займався живописом на кафельних плитках. Пейзажі виконував тоненькою щіточкою на дощечках червоного чи лимонного дерева, які ґрунтував рибною кісткою для ідеальної гладкості. Інколи для написання картин майстер навіть використовував лупу.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.