Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Проект «Видатні особистості– земляки. Г. Нейгауз»

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Проект «Видатні особистості– земляки. Г. Нейгауз»

Автор: dend від 18-04-2019, 09:03, переглядів: 653

0

11 квітня у 10-В класі в рамках проекту «Видатні особистості– земляки. Г. Нейгауз» пройшла тематична година з нагоди 131-ї річниці з дня народження митця. З розповіді Подгорної Н.А., учні гімназії дізналися, що «..Єлисаветград вважається колискою піаніста, видатного педагога, засновника радянської музичної школи».

Генріх Густавович Нейгауз народився 12 квітня 1888 року в Єлисаветграді. Запис про народження можемо знайти в метричних книгах Церкви святої Марії (Кірхи) міста Єлисаветграда, який підтверджує належність родини до Протестантської общини.

Велика роль у становлення Генріха як музиканта належить Ф.Блуменфельду, рідному брату матері Нейгауза. Зі спогадів: «….у домашньому колі музичні вечори займали вагоме місце: діти й дорослі співали пісні – романси, виконували дуети, тріо, квартети».

В 1899 р. батьки Нейгауза відкривають в місті приватну музичну школу. Про цю подію згадується в Санкт-Петербурзькому виданні «Російської  музичної газети»: «…на початку навчального 1899 року відкрилась у нас ще одна музична школа, п. Нейгауза». «Увесь музичний Єлисаветград у Нейгаузів навчається, вони вважаються найкращими викладачами…»,  -  свідчила Зінаїда Пастернак.

А сам Генріх згадував: «Музична школа батьків мала великий успіх, від дітей не було відбою, тому батьки повинні були працювати з 9 ранку до 8 вечора. Внаслідок  чого матеріальне положення сім’ї, стало більш стабільним».

Про дитячі та юнацькі роки Густава відомо мало: він любив музикувати, годинами просиджуючи за роялем, опановуючи особливості фортепіанної техніки.

Генріх Нейгауз – фігура грандіозна по своєму значенню в історії світового фортепіанного мистецтва. Як виконавець і педагог він створив одну з найяскравіших за художніми досягненнями шкіл фортепіанного мистецтва. Аналізу його музично-педагогічних принципів присвячено дуже багато наукових праць, спогадів колишніх учнів, друзів. Музична педагогіка Нейгауза - золотий фонд фортепіанної педагогіки, який залишається актуальним у всі часи, бо розкриває ті грані музичної педагогіки та виконавства, які є завжди нагальними.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.