Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Тематичній годині «Табори смерті на території Кіровоградської області»

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Тематичній годині «Табори смерті на території Кіровоградської області»

Автор: dend від 18-04-2019, 09:01, переглядів: 670

0

15 квітня учні 10-В класу Силенко Ірина та Медведєва Марія прийняли участь у тематичній годині «Табори смерті на території Кіровоградської області». Учениці скористались інтернет джерелами та документами з книги Петренка «Окупаційний режим на Кіровоградщині».

Усі місця примусового утримання (табори, ґетто, тюрми) на території Кіровоградської області в роки окупації відзначалися особливо важкими умовами утримання в’язнів. Відсутність медичної допомоги, епідемії, голод, жорстка експлуатація  під час виконання важких фізичних робіт спричиняли високу смертність. Окрім того, до бранців застосовували знущання і тортури, їх розстрілювали. Табір цивільного населення – досить умовна назва місць позбавлення волі громадян з метою їх «перевиховання» за спротив окупаційній владі, за відмову від роботи в громадському дворі тощо.

Під час гітлерівської  окупації Кіровоградської області нацистами  були створені табори для військовополонених та противників нацистського режиму у тодішньому Кіровограді, Голованівську, Олександрії,  Павлиші, Адабаші Новоукраїнського та Терновій Балці Компаніївського районів. Особливо страшними були умови перебування військовополонених у шталагу №305 у Кіровограді та у його філії за №305/r  на ст. Адабаш. Навіть самими гітлерівцями було складено акти про те, що доведені голодом до відчаю військовополонені  у зазначених таборах вдавалися до актів канібальства, поїдаючи трупи  померлих товаришів, а то й добиваючи ще живих.

Під час тематичної години учні дізналися про табори смерті на територіях Онуфріївського, Маловисківського, Добровеличківського районах та в місті Кіровограді (Кропивницькому).

В с. Мала Виска Маловисківського району розміщувався табір примусової праці для єврейського населення 1941–1944 рр. Табір розмістили в конюшнях місцевого цукрового заводу.

На території Онуфріївського району в селищі Павлиш розміщувався збірний табір, через який пройшло 140 тис. осіб. Щоденно від голоду та спраги помирали сотні людей.

В селищі Добровеличківка Добровеличківського району знаходився табір примусової праці для військовополонених. Тут утримували 1 тис. полонених.

У м. Кіровограді розташовувся Шталаг № 305. Його розташували майже в центрі міста, на місці базування радянського 43-го стрілецького полку. Табір був одним із найстрашніших у створеній гітлерівцями системі знищення радянських бранців війни. В середньому тут утримували 30 тис. радянських військовополонених. Наостанок, учні переглянули фрагменти документального фільму «Воспоминания советских узников немецких концлагерей».   

Тематична година присвячена Міжнародному дню визволення в’язнів з фашистських таборів. Не забуваймо усіх, хто був за колючим дротом гітлерівських катівень, хто навіки залишився там – у безіменних могилах чи печах крематоріїв, і тих, хто вижив усім смертям назло, живучи за мертвих.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.