Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Історико-культурний екскурс вулицями старого Кропивницького

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Історико-культурний екскурс вулицями старого Кропивницького

Автор: dend від 23-03-2019, 08:51, переглядів: 989

0

У суботу, 16 березня, учнями 10-В класу було здійснено історико-культурний екскурс вулицями старого Кропивницького.

Прогулюючись вулицею Дворцовою, особняк Барського та колишня водолікувальниця Гольденберга для учнів гімназії стали справжнім відкриттям неперевершених пам’яток єлисаветградського зодчества.

Колишній дім Барського, який увінчує численна кількість химер, будувався як особняк для підприємця Олександра Барського, і в цілому проект було виконано Олександром Лішневським у 1900 році. Нами було помічено, що Лішневський вдало обіграв те, що Барський був борошняним підприємцем – за розробленим архітектором проектом, на фасаді мають розміщуватися млинарські жорна, невід’ємний атрибут борошняного промислу.

Розглядаючи експозицію краєзнавчого музею, який нині розміщується в будинку Барського, надзвичайно дивують інтер’єри кімнат,  кожна з них - різна! І це не випадкового, адже особняк – живий приклад еклектики у нашому місті.

Формуючи цілісний історико – культурний ландшафт, напроти Краєзнавчого музею було збережено й іншу пам’ятку архітектури – лікарню Гольденберга. Збудовано її було в кінці ХІХ століття по вулиці Невській за проектом Якова Паученка на кошти Ісаака Гольденберга - фахівця з лікування нервових захворювань.

Мавританський стиль, в якому побудована лікарня, тяжіє до іспанської архітектури часів правління арабів (маврів). Характеризується аркадами, куполами, складним геометричним орнаментом.

Потєхін Антон

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.