Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Ліцейне життя » Тематична лінійка «Революція, державність, нація»

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Тематична лінійка «Революція, державність, нація»

Автор: dend від 20-11-2018, 16:38, переглядів: 772

0

В історії кожної країни є героїчні сторінки, про які згадують нащадки, про які пишуть письменники, на яких виховують молоді покоління. Є такі епізоди й в українській історії. Один із них стався 97 років тому під час Другого зимового походу армії УНР у селі Базар (нині Житомирщина), де червоноармійці Григорія Котовського розстріляли 359 українських вояків.

Саме трагічним подіям під Базаром й була присвячена тематична лінійка «Революція, державність, нація», яку провели учні 11-В класу 21.11.2018 р.

Під час заходу учні згадали події української революції та довели, що саме на Житомирщині завершився майже п’ятирічний період боротьби за відновлення української державності. Як відомо, ця спроба виявилася невдалою, але недаремною. Проте події, що сталися у селищі Базар суворої і холодної осені 1921 року, мають особливий, навіть сакральний зміст, хоча досі сприймаються лише як трагічний фініш учасників Другого Зимового походу Армії УНР. Насправді, то був останній подих організованого збройного спротиву новій тоталітарній системі, яка довгі 70 років міцно тримала своїми кігтями понівечене тіло українського народу. Учні 11-В класу зазначили, що після трагедії під Базаром спроби збройного повалення комуністичного режиму в Україні більше не було. Якщо, звичайно, не рахувати десятиліття боротьби УПА в ході Другої світової війни та у перші післявоєнні роки.

 Особливо гімназисти наголосили на тому, що наші сучасники, споглядаючи події 97-ї давності, мало розуміють жертовність людей, які не за гроші, не за славу, а лише – за Батьківщину пішли на вірну смерть. Тому, на думку дітей, головним завданням для кожного громадянина, який вважає себе патріотом країни і поважає її минуле, є потреба у розумінні всього того, що ж сталося під Базаром рівно 97 років тому. Адже йдеться не про трагедію та розстріл (хоча вони були точно), а про щось більше, величне і святе. Відголос з минулого за непоправною втратою борців за свободу та незалежність України лунає і сьогодні. Кожен з цих витязів пішов за покликом серця, подібно до учасників Революції Гідності, які стали прикладом великої людської, громадянської відваги та самовідданості, сили духу і стійкості, завдяки яким змінено хід історії нашої держави. Пам`ятаємо героїв АТО, які сьогодні, як й 97 років тому воюють з московським окупантом.

Категорія: Ліцейне життя

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.