3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Як подолати страх

Автор: yulua від 24-03-2022, 09:33, переглядів: 279

0
По-перше, страх - абсолютно нормальна реакція, боятися в ситуації воєнних дій - природно. Страх мобілізує тіло і психіку, щоб ми могли максимально швидко діяти і рятуватися, вмикаючи режим «бий-біжи-завмри».

Модель першої психологічної допомоги РІПУ була розроблена та успішно використовується в Ізраїлі.

Цими 4 кроками важливо скористатися якнайшвидше після потрапляння у гостру стресову ситуацію. Вона підходить як для дорослих, так і для дітей. Розглянемо коротку інструкцію.

Р - разом. Це перший крок. Ви звертаєтесь до людини, встановлюєте контакт (можна розпочати з самого простого. Мене звати ... Як звати тебе? Скільки тобі років? У якому місті ти живеш?), щоб допомогти вийти з першопочаткового шокового стану. І обов'язково додаєте: ми разом! Я поруч з тобою і буду поруч стільки, скільки треба. Важливо донести до людини, що ви її не залишите одну.

І - ініціатива, спонукання до активної діяльності. Потрібно дати людині прості і чіткі інструкції, які стимулюють її до активної самостійної дії. Зважайте на вік та можливості особи, а також ситуацію! Наприклад: принеси і випий води; дай води тим, хто менший; обійми і заспокой бабусю; допоможи дідусю знайти окуляри і інше. Цей крок дуже важливий, бо надає особі позитивний досвід реагування на гостру стресову ситуацію, підвищує її впевненість у собі і власних силах. А значить у майбутньому у неї буде більше шансів бути продуктивною у складних ситуаціях.

П - питання, які спонукають до мисленевої діяльності. Задавайте запитання, які стимулюють раціональне, а не емоційне. Наприклад: порахуй, скільки зараз людей знаходиться у кімнаті чи сховищі; як краще дістатися до лікарні, на авто чи пішки; знайди і назви всі предмети синього кольору, які ти бачиш тощо. Перенесення уваги з емоційного та соматичного на вербальне та ментальне сприяє попередженню виникнення посттравматичного синдрому.

У - усвідомлення того, що відбулось. Дуже важливо проговорити з людиною про те, що було перед травмуючою подією і що після неї. Важливо також багаторазово підкреслити, що ця подія закінчилась (навіть, якщо через 5 хв знову будуть сирени і обстріл, але ця конкретна вже закінчилась). Це допоможе попередити «застрягання» у травмуючій ситуації, постійного повернення до неї у майбутньому.

                                                                                                                 Практичний психолог: Якимчук Г.В.

Категорія: Психологія

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.