Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат » Психологія » Навчаємо дитину виступати перед публікою

3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
3D подорож
 
 
 

Навчаємо дитину виступати перед публікою

Автор: yulua від 20-12-2017, 12:46, переглядів: 1 175

0
Шановні учні! Вам необхідно виступити з невеликою промовою під час захисту своєї наукової роботи на тему, яку ви добре знаєте. Ви багато разів тренувались перед дзеркалом та в колі своєї родини. Вивчили свою доповідь майже напам’ять й повністю готові до виступу. Нарешті настає важливий момент й оголошується ваш вихід.

 По спині проходить холодок, у роті пересихає. Ви відчуваєте, як стукотять ваші зуби, тремтять коліна, пітніє чоло. Ви забуваєте слова, які ще кілька хвилин тому прекрасно пам’ятали. Повірте, щось подібне траплялося з кожним. Навіть найвидатніші оратори хоча б раз у житті переживали страх перед публічним виступом. Якщо таке трапляється з дорослими, не дивно, що це може статися з дітьми.

Щоб дитина навчилася виступати публічно, їй потрібно подолати цей страх.

Памятайте, що хвилюватися перед виступом – нормально! Сам по собі страх не применшує здібностей вашої дитини. Навіть відчуваючи страх, можна навчитися майстерності публічних виступів.

Учіться виступати перед публікою з раннього віку
Тренуйте навички ораторської майстерності вдома.


Розвивайте комунікативні та мовленнєві навички дитини
Розвиток мовленнєвих навичок вкрай необхідний для того, щоб навчитися виступати перед публікою. Так чи інакше, дитині доводиться використовувати мовлення в різних життєвих ситуаціях. Щоб оволодіти ораторською майстерністю, важливо також розвивати культуру мовлення. Звичайно, цим потрібно займатися постійно. Вивчайте правила граматики, збільшуйте словниковий запас, читаючи художні твори, працюйте над правильною вимовою та інтонацією.

Навчайтеся весело

Народна мудрість каже: «Важко в навчанні, легко в бою». Якщо дитина ніколи не виступала публічно, їй допоможе певна практика. Не варто без підготовки виступати відразу перед великою аудиторією. Така підготовка може проходити в ігровій формі, наприклад, дитина може репетирувати перед своїми друзями. Для цього потрібно, щоб вона добре вивчила текст. Це допоможе подолати страх перед аудиторією.


Проводьте репетиції перед аудиторією

Дітям, які навчаються виступати публічно, потрібна аудиторія. Ще краще, якщо вона буде складатися з дорослих - так діти зможуть легко встановлювати контакт з аудиторією. Підтримуйте тих, хто виступає. Утримайтеся від критики. Оцінюючи дітей, зазначте, в чому вони можуть удосконалити свій виступ. Слухайте, як глядачі відгукуються про виступ вашої дитини та продовжуйте розвивати її навички публічних виступів.

І на завершення кілька правил для того, щоб розвивати в дитини навички публічних виступів:

1.Заохочуйте прагнення дитини виступати публічно.

2.Ставте цілі. Заохочуйте дитину, коли вона досягає поставленої мети.

3.Не змушуйте дитину виступати публічно, якщо вона до цього не готова.

4.Записуйте виступи дитини на відео (або диктофон) і переглядайте разом з нею. Це надихне її й допоможе розвивати свої навички конструктивно.

5.Дивіться виступи інших ораторів різних вікових груп.

Ці прості, але ефективні поради допоможуть вашій дитині оволодіти навичками ораторського мистецтва та стати успішнішими в повсякденному житті.

                                                                                             Практичний психолог Якимчук Г.В.

Категорія: Психологія

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися бо зайти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.